Framtidens skola?

Ja nu har medborgardialogen börjat rullas ut i kyrkor och aulor i Vänersborgs kommun. Hur har tongångarna gått hittills? Ja inte har det varit applåder till förslagen precis om nu någon trodde det? Det som skrämmer mig mest är hur alternativen presenteras och varför det är så enkelspåriga alternativ? Alla utom EN om jag inte minns fel som svarade på dialogens första fas tog upp vikten av att landsbygdsskolor i någon form finns kvar. ÄNDÅ så fanns inget av det med i alternativen. Är det då så konstigt att vanligt folk tvivlar på att tjänstemän och politiker inte lyssnar på vad man har att säga? Det tycker inte jag!

Jag lyssnar! Igår lyssnade jag på alla de invånare som begetts till Birger Sjöbergs Gymnastiet för att ta del av informationen. Tyvärr leddes mötet av en person som uppenbarligen inte var van vid att vara moderator. Idag har jag följt diskussionerna på Facebook. Det står många kloka ord där även dikter! Här är några citat från olika personer:

Har just läst igenom infon och enkäten. Intressant att de säger sig vara öppna för alla förslag när det inte finns något kryssalternativ som låter småskolorna vara kvar!!!

Det skulle vara roligt o leka med tanken om hur hade våran byggd hade set ut om vi hade varit kvar i en egen kommun. Jag tror mycket bättre för som det känns nu så ska alla bo inne i ”stora staden”. Jag säger bara HEJA BRÅLANDAandan.

På SKL står det under Medborgardialog / Medborgardialogverkty följande avsnitt. ”Inflytande – Delaktighet Medborgarna ges möjlighet att delta under en längre tid och är med i en utvecklingsprocess från det vita pappret till färdigt förslag som underlag till politiska beslut”.  

Beklagligt nog kan man hålla med om att inte alla barn i kommunen besitter den kunskapsnivå som eftersträvas och än värre, upplever psykisk ohälsa. I flertal forskningsrapporter visar man på skolan och den pedagogiska miljöns betydelse för att motverka och förebygga barns psykiska ohälsa. När jag kommer till Mulltorps skola, så möter jag ett klimat som präglas av värme, äkthet och empati, från både barn, personal och föräldrar. I en sådan miljö bör alla barn och ungdomar få vistas i. Jag ser också barn som är kreativa, aktiva och som har ett gott självförtroende, som belyses i Lgr11. Lena Eckerbom Wendel, är tanken alltså att man ska eliminera den befintliga miljö som har en positiv påverkan på barns hälsa? Det är för mig helt obegripligt och tanken av att det ska sitta ett hänglås på Mulltorps ytterdörr ger mig en misstro gentemot de som ska fungera som styrande i vår kommun. Ta chansen och verkligen lyssna på de som vill bevara Mulltorps skola!

och slutligen en dikt…

PROTEST MOT DE SMÅ SKOLORNAS NERLÄGGNING ! Snälla söta lilla Lena Du kan väl ändå inte mena Att du de små skolorna i kommunen skall lägga ner. … Det hoppas jag aldrig sker. En gång på förra århundradet, på nittonhundratalet. Då hade den kommun jag då bodde i, gjort det dumma valet Vår lilla skola skulle läggas ner. Hela vår bygd började kämpa För att denna dumhet bekämpa. Och fortfarande finns skolan kvar I Hålta vid Marstrandsvägen ligger den så rar. Vi fick så småningom både förskola och gympasal. Jag kan knappt tro att det är sant Att du 2012 kommit på samma variant. På små skolor det mindre skadegörelse sker Och föräldrarna är nära och engagerar sig mer. Alla känner alla, det är ju jättebra Det är så vi ska ha det för att det skall bli bra. Våra barn skall inte köras hit och dit Dom är värdefulla ingen skit. Nej, skärp dej och lägg ner ditt jobb på något som är bra Föräldrar ni ska inte ge er. Tala om hur det ska va. Låt inte någon oförståndig politiker slå på er ner Kämpa vad tygen håller ,  jag håller på er!
Minns ni vad vi politiker sa före valet 2010? Om inte så titta här!
(S) Marie Dahlin, ordförande, Vänersborg. – Mycket viktig. Så länge föräldrar vill ha sina barn i landsbygdsskolor ska de finnas kvar.
Detta kan ju inte Joakim Sjöling gå emot väl?!

(V)Lutz Rininsland, kassör, Vänersborg. – Skolor är viktiga för landsbygden, men skolorna är i första hand till för barnen. Det måste vara pedagogiskt motiverat att ha kvar småskolorna. Vi vill stödja föreningsliv och andra aktiviteter, till exempel med en konstgräsplan i Brålanda.

Ett ganska vanligt politiskt svar som egentligen inte tar ställning till frågan. Hoppas att Stefan Kärvling och Magnus Bäckström är lite modigare i denna fråga! Men jag tolkar svaret som att (V) är för småskolor om de ej bär sig opedagogiskt åt 😉

(FP) Lars Blomgren, gruppledare, Vänersborg. – Det är klart att vi ska ha skolor även på landsbygden! Skolorna ska i första hand bedriva god undervisning. Då får vi ordna undervisning utefter elevernas antal så att undervisningen på landsbygden håller god kvalitet.

Detta är ett solklart löfte från (Fp) att landsbygdsskolorna ska vara kvar! Kerstin Andersson hoppas att du förankrar detta i BUN ordentligt!

(MP) Marika Isetorp, förstanamn, Vänersborg. – Det kan vara en trygghet för de små barnen att gå i en mindre skola som ligger närmare hemmet. Att landsbygden får behållas levande med till exempel en skola är väsentligt. Miljöpartiet kommer generellt att satsa mer resurser till grundskolan. Elevunderlaget måste dock vara tillräckligt.

 också ett solklart löfte från (MP) som jag tror de kommer att leva upp till i BUN!

(KD) Andréas Vänerlöv, gruppledare, Vänersborg. – Skolan är viktig för landsbygden, men till vilket pris? Vågar vi riskera skolgången för barnen på landsbygden? Frågan måste lyftas till kommunledningen som har ansvaret för att levandehålla landsbygden. Finns det landsbygdspengar till skolan? Vi välkomnar en sund debatt om våra landsbygdsskolor!

Herrarna i (KD) vet man inte var man har riktigt. Var är de i den sunda debatten som de sa före valet? Jag hör ingenting?? Hör ni? Hoppas nu bara att Orvar Karlsson lyssnar på infomötena och tar till sig vad föräldrarna säger på landsbygden.

(M) Gunnar Lidell, förstanamn, Vänersborg. – God kvalitet på kommunens skolor är lika viktigt för landsbygd som för tätort. Så länge skolor är ”ekonomiskt, pedagogiskt och socialt” försvarbara ska de vara kvar. Under denna mandatperiod har förändringar skett ( Sundals-Ryr och Väne-Ryr) efter samråd med föräldrar och barn.

 Jadu det var ju också ett av de mera slingrande politiksa svaren. Jag hoppas och tror att (M) står för valfrihet för de brukar de göra i alla andra möjliga och omöjliga frågor så varför ska denna vara annorlunda. Då kan man ju inte bara hänvisa till STORA kommunala skolor, eller? Det måste ju finnas valfrihet för dem som vill gå i lite mindre mer naturnära skolor också? Eller vad tror ni ordförande i BUN (M) Lena Eckerbom Wendel skulle säga i frågan? Det finns ju många i nämnden som tillhör (M). En av dem bor i Västra Tunhem och heter Tommy Christensson (M). Han har skrivit på ett upprop för att Mulltorp ska finnas kvar när föräldrarföreningen gick runt och samlade in namnunderskrifter, hoppas att han inte glömmer det. Tyvärr deltog han inte i debatten i Västra Tunhem på hemmaplan när föräldrarföreningen i Mulltorp bjöd in samtliga partier till dialog. Det gjorde för övrigt inga andra Moderater, Folkpartister eller Kristdemokrater heller….

(VFP) Morgan Larsson, ordförande, Vänersborg. – För oss är en levande landsbygd viktig, i det ingår landsbygdsskolorna helt klart. Vi är positiva till småskalighet och vi tror att dessa skolor ger trygghet för speciellt de yngre eleverna. I sammanhanget måste det finnas elevunderlag så att det går att driva skolorna, det är en avvägning.

Välfärdspartiet gav ett tydligt svar och det är jag övertygad om att Bengt Rydholm (Vfp) kommer att följa!

(SD) Kurt Karlsson, kommunansvarig, Vänersborg. – Skolan är viktig för landsbygden, men landsbygden är också viktig för skolan. Barns utveckling och kunskapsinhämtning sker bäst i en harmonisk miljö nära naturen. Stora skolor, långa skolresor i en stadsmiljö skapar frustration.

SD har ju ingen representant i BUN så vi får avvakta och se i fullmäktige hur de röstar, men de har ju tagit sig an en bra ton i denna fråga före valet iallafall!

(C) Marianne Karlsson, ordförande, Vänersborg. – Livsviktig för en levande landsbygd. I många bygder är skolan den enda kommunala service som finns kvar. En förutsättning är dock att föräldrarna väljer skolan i sitt upptagningsområde, för att möjliggöra landsbygdsskolornas överlevnad. C kommer även fortsättningsvis att kämpa för landsbygdsskolorna!

Sist men inte minst! Centerpartiet kämpar GIVETVIS på barrikaderna för att föräldrarna vet bäst i vilken skola deras barn ska gå! Bor man på landsbygden ska man ha rätt till kommunal service och pedagogisk undervisning också precis som man ska ha i hela kommunen!

LÅT HELA KOMMUNEN LEVA!!

Nu orkar ni nog inte läsa mer…men här är en suverän artikel som härrör till en ganska svårläst forskning men med ett resultat som jag tror på fast och fullt:

I en häpnadsväckande ny intressant studie som borde bli politiskt sprängstoff, visar forskarna Peter Fredriksson, Björn Öckert och Hessel Oosterbeek att klasstorlek spelar stor roll. Studien visar att mindre klasser leder till bättre provresultat, högre sannolikhet att fortsätta studera och högre framtida inkomst. Effekten är så stor att det är rimligt att anta är att om inkomsteffekten kan anses bli mer eller mindre permanent blir den samhällsekonomiska vinsten större än kostnaden för att minska klasserna.

 Sov gott där ute oavsett var ni bor! Glöm inte att vi politiker (iallafall vissa av oss) kommer att lyssna på er även om ni ej bor i stan eller är en stor grupp!

Om the_hevaymetal_Annalena

Jag är en tjej som försöker se det positiva i det mesta men ogillar orättvisor. Jag är gift och en stolt mamma till 3 underbara barn. Jag är vegetarian sedan sommaren 1997 och lyssnar på hårdrock så ofta jag kan. Jag är en aktiv föreningsmänniska och älskar möten med olika människor. Jag är scout sedan barnsben och aktiv ledare sedan tonåren. Scouting gör unga redo för livet! Jag är även fritidspolitiker för Centerpartiet och sitter i kommunfullmäktige samt barn och ungdomsämnden i Vänersborg. Jag är aktiv inom kyrkan som förtroendevald och kyrkvärd. Jag är ordförande i kyrkofullmäktige i Västra Tunhems pastorat och ledamot i AU, kyrkonämnd och kyrkoråd. Jag är aktiv i Djurens Rätt och var med och grundade Trollhättans Kattsluss. Jag älskar att umgås med mina vänner och släktingar även om det inte blir lika ofta som man önskar. Fika, kalasa och ha roligt är alltid trevligt! Att spela spel är roligt både som traditionella sällskapsspel, datorspel eller via mobilen. Utmana mig gärna i wordfeud :-)

Publicerat på februari 9, 2012, i lite om dagens händelser. Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. Annalena!
    Jag tror på en levande landsbygd och småskalighet. I en sådan bygd måste också skolan finnas. Jag tror på mindre klasser där läraren har möjlighet att se och stödja varje barn.

    Morgan Larsson
    Välfärdspartiet

Lämna gärna en kommentar :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: