Demokrati? För vem?

Jag sitter ju som ni säkert vet i Barn och Ungdomsnämnden i Vänersborgs kommun. Just nu är vi inne i en intensiv fas med medborgardialog och strukturell utredning om skolor och förskolors organisation i kommunen. Detta har vållat en hel del diskussion ute i skolor och hos föräldrar för att inte nämna hos oss förtroendevalda politiker!!

Detta kan ni läsa om på kommunens hemsida:

Medborgargardialogen på turné

En tidning till alla hushåll och en informationsturné till våra olika kommundelar. Det är nästa steg i medborgardialogen kring framtidens förskola och skola i Vänersborg.
Under hösten var det många medborgare som engagerade sig och gav synpunkter och förslag på vad som bör tas hänsyn till då förslag om framtidens förskolor och skolor utarbetas. Utifrån detta tar politiker och tjänstemän inom barn- och ungdomsförvaltningen fram olika alternativ för hur vi ska få bästa möjliga skola och förskola för våra skattepengar. Alternativen presenteras i en tidning som delas ut till alla hushåll i kommunen den 8 februari. I tidningen och på kommunens hemsida finns en enkät där man kan tycka till. För att räta ut eventuella frågetecken håller vi offentliga informationsmöten enligt följande:

  • 7/2 Birger Sjöberg gymnasiet aula, Idrottsgatan 3 kl 18.00
  • 8/2 Frändefors kyrka kl 18.00
  • 9/2 Blåsutkyrkan kl 18.00
  • 13/2 Granåsskolan kl 18.00
  • 14/2 Torpaskolan kl 18.00
  • 15/2 Mariedalskolan kl 18.00

Den 4 april kl 18 presenterar vi enkätsvaren och en analys i kommunhusets sessionssal. Och den 14 maj tar politikerna i barn- och ungdomsnämnden beslut i frågan.

Nu är det ju så här att vi ledamöter har inte fått ta del av den information som tjänstemännen ska visa på dessa möten ännu och det tycker jag är väldigt fel! Jag misstänkte att det skulle bli så här så därför skrev jag till BUN:s ordförande Lena Eckerbom Wendel (M) före mötet och ställde ett antal frågor om just detta ärende.
Se uttdrag ur BUN:s protokoll den 23 januari:

hid 2012.84 dnr 2009/88

Till dagens sammanträde har Annalena Levin (C) inlämnat skriftlig fråga till ordförande,

vilken ordförande avser besvara under ordförandes information, §9, se även §7.

§7

Strukturell översyn

Barn- och ungdomsnämnden har givit förvaltningen i uppdrag att göra en översyn av

barn- och ungdomsnämndens utbudspunkter, avseende förskole- och grundskolor.

Vid nämndsammanträdet 111017 §98, beslutade barn- och ungdomsnämnden att anta ett

projektdirektiv avseende Strukturell översyn; medborgardialog.

Enligt projektdirektivet skall ”styrgruppen rapportera status inklusive eventuella

förändringar eller avvikelser vid åtminstone varje barn och ungdomsnämnds

sammanträde”.

Ordförande samt utvecklingsledare Sven-Eric Sjöbergh redogjorde för aktuell

information i ärendet, informerade om hur arbetet förhåller sig gentemot

projektdirektivet.

Barn- och ungdomsnämnden kommer under vecka fem ges möjlighet till ett extra

informationsmöte angående Strukturell översyn; medborgardialog.

Barn- och ungdomsnämndens beslut

Barn- och ungdomsnämnden beslutar att notera informationen till handlingarna.

Protokollsanteckning

Ordförande beviljar följande protokollsanteckning från Annalena Levin (C):

Jag reserverar mig mot att underlaget ej är klart till dagens BUN och kunde informeras.

§9

dnr 2009/88

– Angående inkommen fråga från Annalena Levin (C), svarar ordförande att angående

Strukturell översyn; medborgardialog, så genomförs ett särskilt informationsmöte för

barn- och ungdomsnämnden under vecka fem.

Med anledning av att detta informationsmöte tillkom med kort varsel så har jag tyvärr inte möjlighet att delta och heller inte min partikamrat Marianne Karlsson (C) då vi är upptagna med andra åtaganden. Eftersom jag är en ansvarsfull och intresserad politiker så skrev jag direkt till nämndens ordförande Lena Eckerbom Wendel (M) och sekreterare Camilla Saxberg om det fanns möjlighet att delta i mötet via dator eller telefon.

Hej! Jag är inte i hemma då men undrar om jag kan få vara med via datorn och telefon? Det är ju bara ett infoärende? För Marianne är också borta på kurs då. Med vänlig hälsning, Annalena
Marianne skrev en liknande fråga:
Hej!
Jag har ej möjlighet att deltaga på detta möte då jag är bortrest.
Kan jag ta del av informationen via mejl efter mötet eller få den hemskickad så jag har den på måndag 6/2.
Har ej möjlighet att delta via telefon.
Svaret vi fick:
Hej Annalena och Marianne!
Ni har ställt frågor angående deltagande via dator och / eller telefon vid informationsmötet om Strukturell översyn; medborgardialog den 3 februari. Jag har stämt av frågeställningarna med vår ordförande samt med kanslichef.
All information som ges på mötet är under stängda dörrar, ingen information är offentlig förrän materialet presenteras den 7 februari. Då ej tillförlitlig och säker uppkoppling kan garanteras, kan Ni tyvärr inte erbjudas möjligheten att deltaga via dator och/ eller telefon.
Om det skulle delas ut något material under mötet, så kommer detta återigen att samlas in vid mötets slut, därav kan jag ej heller per mail sända ut något material till Er.
Med vänliga hälsningar
Camilla Saxberg
Det känns väldigt konstigt…
Jag svarade så här:
Hej!
Mycket tråkigt, men anser ni inte att ni kan lita på att jag och Marianne håller detta konfidentiellt så är det ju så. Då vet vi det.
I mitt arbete på Saab och inom GM hade vi ofta konfidentiella möten på detta vis både via telefon och dator, så visst går det, men vi får ju se material tids nog, tack för svaret.
mvh Annalena

ju mer jag tänker på det så tycker jag det är fel. Jag kan ju ta del av informationen och lyssna på informationen, jag kan bara inte befinna mig just där just då.

Vad är det som är så hemligt? Eller är det inte ens klart på fredagen? Ja ja det lär vi ju alla snart bli varse! Jag gissar att presidiet eller förvaltningen ska hålla i en stor presskonferance att nu är materialet klart och skall ut på turné och då tror de att vi kontaktar tidningarna innan och tar udden av en pressrelease eller något sådant befängt. Eller vad ska jag tro? Vad tror du? Nu lämnar de ju upp för en hel del gissningar istället och det tror jag inte är bättre!
Läs även Vänsterpartisten Stefan Kärvlings blogg om detta, då jag skickade infon till honom och bad honom hålla mig uppdaterad muntligt efter mötet istället! Kanske blir det även en blogg från hans sida?? Skulle gissa det!
Nog om denna dokusåpa!
Nu laddar jag för en ny vecka med intervjuer och nätverkande med gamla och nya arbetskamráter! På återseende!

Om the_hevaymetal_Annalena

Jag är en tjej som försöker se det positiva i det mesta men ogillar orättvisor. Jag är gift och en stolt mamma till 3 underbara barn. Jag är vegetarian sedan sommaren 1997 och lyssnar på hårdrock så ofta jag kan. Jag är en aktiv föreningsmänniska och älskar möten med olika människor. Jag är scout sedan barnsben och aktiv ledare sedan tonåren. Scouting gör unga redo för livet! Jag är även fritidspolitiker för Centerpartiet och sitter i kommunfullmäktige samt barn och ungdomsämnden i Vänersborg. Jag är aktiv inom kyrkan som förtroendevald och kyrkvärd. Jag är ordförande i kyrkofullmäktige i Västra Tunhems pastorat och ledamot i AU, kyrkonämnd och kyrkoråd. Jag är aktiv i Djurens Rätt och var med och grundade Trollhättans Kattsluss. Jag älskar att umgås med mina vänner och släktingar även om det inte blir lika ofta som man önskar. Fika, kalasa och ha roligt är alltid trevligt! Att spela spel är roligt både som traditionella sällskapsspel, datorspel eller via mobilen. Utmana mig gärna i wordfeud :-)

Publicerat på januari 29, 2012, i lite om dagens händelser. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Lämna gärna en kommentar :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: