En blandad dag med BUN 23 jan 2012

Startade dagen med att åka ner till Göteborg för en jobb intervju. Det gorde mig ju inte direkt sugen på att börja pendla… men Götet var okey idag och så fick jag köpt mig några mer elefanter också från några trevliga damer jag mailat med i några månader 🙂

Sedan blev det till att köra E6:an upp i min fina Saab till Vänersborg för att delta på Barn och Ungdomsnämndens möte. Först började mötet med att vi fick en 2h lång föredragning av kommunenes kulturverksamhet. Det var teater, sång, dans https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150504796177911&set=a.10150247460717911.339654.595862910&type=1&theater och föredragande. Ett roligt sätt att framföra det på. Efter det var det dags för nämndssammanträde i konsthallen.

Vi gav extar pengar till fritidsgårdarna Sörgården i Brålanda och Lyktan i Vargön. Diskuterade detaljplanen kvarteret Astern där man tydligen inte var överens mellan styrande politik och tjänstemän om det skulle användas till att bygga bostäder för 300 personer eller om det var ör affärer och industri? Därför var vi tvungna att lägga till ett yttrande om att detta måste förtydligas om vi skall kunna planera för skolor och förskolor i framtiden.

För bokslutet 2011 blev det en hel del diskussioner om texten. Jag och Marianne i Centerpartiet och några till retade sig på denna formulering: Då grundskolans organisation inte har anpassats till förändringar i elevunderlaget finns ett stort antal små skolor och svårigheter för dem att möta skollagens krav. Vadå svårt att möta skollagens krav undrade vi?? De små skolorna har ju verkligen visat upp ett bra studieresultat. Sven-Eric Sjöberg menade då att de hade syftat på att skolverket säger att skolor måste vara minst 50 elever enligt den nya skolllagen. Det är helt fel vilket också påpekades. Jag bad att få läsa det stycket i skollagen som beskriver detta, men då sa han att det står inte skrivet någonstans utan det är skolverket som inte har godkänt någon friskola med mindre antal barn än 50 elever och att det då blir en praxis…! Det är ju inte alls vad som sades först och absolut inte det som står i texten. Sedan lite längre in i texten så står det Målet är att öka måluppfyllelsen hos eleverna och därmed få alla elever godkända i alla ämnen i årskurs 9. Ett led i detta är att omstrukturera och effektivisera verksamheten så att en större andel av resurserna kan användas i undervisningen. Vi har inte omstrukturerat något direkt under 2011, varför skriva med detta i ett bokslut? Detta är något förvaltningen ämnar göra framåt kanske?

Jag var beredd att att inte godkänna denna verksamhetsberättelse om den var skriven på det sättet. Pengarna är en annan sak, det är ju förhoppningsvis svart på vitt vad som skedde under 2011. Nämnden gick faktiskt plus 0,5 milj…

Då hade Lena diskuterat lite med Kent Javett under ajouneringen och då blev det Kenst uppgift att göra redaktionella justeringar så att dessa texter blev tillrättade. Jag var lite skeptisk till det då det inte skrevs ner någonstans hur det skulle ändras och vi viste inte vad det kommer stå i det som Kent justerar…men han frågade om jag inte litade på honom…och då kända jag mig inklämd i ett hörn att svara att jo jag litar på att du tar bort detta som är felaktigt. Då tillade Stefan Kärvling den erfarne Vänsterpartisten i gänget att om han inte justerade detta rätt så kommer vi aldrig att lita på honom någon mer gång och sedan klubbades den igenom 🙂

Sedan kom vi till den heta potatisen…Strukturell Översyn….

Sven-Eric Sjöberg drog fram en powerpoint med alla datum i projektdirektivet som man inte lyckats hålla och de poster/uppgifter som man har strukigt och de kostnader som man har dragit över budget… Det var ju inte så upplyftande. Det blev ingen informationsfilm, det blev så sen pressläggning så man hinner knappt få ut tidningen innan första mötet med medborgarna och man drar preleminärt över budget med 40000kr. Jaha och vad skulle vi då säga om detta… Det blev en lång debatt om hur projektdirektivet var skrivet och vad vissa rader betydde (eller rättare sagt hur de tolkades av visssa) och tillbaka till huvudpunkten att vi i nämnden hade efter denna dragning inte en susning om vad förvaltningen kommer att presentera på medborgardialogerna!! Skrämmande tycker jag, även om nämnden varit med och beslutat om ett projektdirketiv. Hur ska vi bedöma om det som gjorts är bra eller dåligt, det enda vi vet är ju att det har blivit senare än planerat? Vi diskuterade massor om hur vi kunde reservera oss eller avslå, men hur röstar man emot att lägga informationen till handlingarna…? Blev väldigt konstigt! Lena fick iallfall kompromissat och lagt in en ny attsats att vi skall få se materialet före allmänheten men vi får ej tycka till om det eller ändra i det. Sedan framkom något som jag tycker låter helt fel: Styrgruppen som vi valt (Lena E Wendel (M), Orvar Carlsson (KD) och Joakim Sjöling (S) har heller inte lagt sig i hur förslagen ska se ut utan de var upp till tjänstemännen att bestämma! Varför har vi då valt dem att vara en styrgrupp? Orvar sa till och med att han ogillade en hel del i det som förvaltningen skrivit och skulle aldrig ställa sig bakom viss del av materialt (han har tydligen fått läsa….) men HUR kan vi då gå ut med detta materialet till Vänersborgarna? Det kanske inte är en enda politiker som gillar något av förslagen???

Nej som sagt jag är MYCKET skeptisk till detta men hoppas givetvis att de har tagit till sig av alla synpunkter som lämndaes in i början av medborgardialogen där folk från kommunens alla hörn beskrev vad viktigt det är med landsbygdskolorna vi har idag.

Men efter att ha hört Sven-Erics inlägg om hur mycket debatt det kommer bli på hemsidor, tidningar, fria ord och i media så antar jag att förslagen kommer luta åt småskolornas nedäggning. Det kommer att bli oerhört viktigt att skriva ned det förslag som Du tycker är det bästa för kommunen. Inte bara för en skola utan för alla enheter. Det som kommer komma ut är bara förslag och enligt Lena E Wendel så kanske det blir ett helt nytt förslag som klubbas igenom i maj på BUNs sammnträde om det kommer in från någon medborgare, facklig eller politiker eller som Orvar sa …det kanske inte blir något förslag som går igenom…? Ja ja! Vi får hålla utkik efter möten alltså på kommunens hemsida eller i TTELA och om ni hade tänkt att få kaffe på det mötet så glöm det…det strök projektgruppen eftesom tryckningen blivit dyrare 😦

Svar på mina frågor fick jag ju inderekt genom att jag såg vad de presenterade men jag fick också ett svar av Lena att det var ett taktiskt drag att inte visa något i nämnden för då skulle inte presskonferancen bli så intressant och media skulle få tag i materialet innan det var ute på infomöte (det kommer alltså bara var infomöte utav tjänstemän och ingen debatt med politiker på de såkallade medborgardialogerna):

Skriftlig fråga till BUNs ordförande inför sammanträdet 23/1 2012
Kommer styrgruppen för strukturella utredningen detta möte att visa upp och föredra underlaget som skall visas för allmänheten den 7 februari i medborgardialogen? Det står bara informera under punkten på dagordningen och det kan ju vara väldigt olika saker som vi har erfarit.
Jag som ledamot i BUN och som ej sitter med i styrgruppen vill kunna bedöma om styrgruppen gör det arbete som vi har satt upp på dem att göra så att inte detta blir som “Arena” frågan där vi vid sammanträdena fick muntlig information som i efterhand visade sig vara otillräcklig för att bedöma om man höll sig inom utsatta ramar både ekonomiska och utförandemässigt.
Om ni har tänkt att redovisa detta skriftligt och muntligt så är det bra, och då är min fråga hur jag gör i ett informationsärende om jag inte anser att styrgruppen har uppfyllt sitt uppdrag?
Om ni inte har tänkt att redovisa detta skriftligt, så är min fråga varför och hur vi före mötet med allmänheten ska kunna sätta oss in i förslagen och kunna svara på frågor?
Du får gärna svara mig på detta mail före mötet om du vill.
mvh Annalena Levin (c)

Nej nog om detta! Efter mötet som drog ut på tiden åkte jag försenad till scouterna där det planerades för fullt inför Sportlovshajker och Arubaresan bland mina duktiga scouter!

Sov gott! Ny dag och nya möjligheter i morgon!

Om the_hevaymetal_Annalena

Jag är en tjej som försöker se det positiva i det mesta men ogillar orättvisor. Jag är gift och en stolt mamma till 3 underbara barn. Jag är vegetarian sedan sommaren 1997 och lyssnar på hårdrock så ofta jag kan. Jag är en aktiv föreningsmänniska och älskar möten med olika människor. Jag är scout sedan barnsben och aktiv ledare sedan tonåren. Scouting gör unga redo för livet! Jag är även fritidspolitiker för Centerpartiet och sitter i kommunfullmäktige samt barn och ungdomsämnden i Vänersborg. Jag är aktiv inom kyrkan som förtroendevald och kyrkvärd. Jag är ordförande i kyrkofullmäktige i Västra Tunhems pastorat och ledamot i AU, kyrkonämnd och kyrkoråd. Jag är aktiv i Djurens Rätt och var med och grundade Trollhättans Kattsluss. Jag älskar att umgås med mina vänner och släktingar även om det inte blir lika ofta som man önskar. Fika, kalasa och ha roligt är alltid trevligt! Att spela spel är roligt både som traditionella sällskapsspel, datorspel eller via mobilen. Utmana mig gärna i wordfeud :-)

Publicerat på januari 23, 2012, i lite om dagens händelser. Bokmärk permalänken. 4 kommentarer.

  1. En liten tröst kanske kan vara att inget parti bundit sig i strukturfrågan. Men den enda landsbygdsdel i kommunen som har möjlighet att ÖKA antalet elever är Gestad och Skerrud Skola (genom att många fritidshus med de nya ledningarna (åter) kommer att bli åretrunthus). Men det är ingen fråga för skolförvaltningens tjänstemän, men väl för politiker och deras partier. Man kan ju inte ha det så i en kommun att alla andra delar i kommunens verksamhet leder till att en kommundel utvecklas och så tar några tjänstemän i skolförvaltningen och lägger ner skolan i samma område. Det är ju ren ”hål-i-huvet”!

  2. Precis! Vi får hoppas på att alla partier tänker till här och inser att Vänersborg är till stor del en landsbygdskommun och ska givetvis också serva dem som bor där med kommunal service. Ska vi bli fler kommuninvånare så måste ju folk bo utanför centrum också och för mig så lockar det inte med nedlagda skolor och bussar till de större orterna.

  1. Ping: Medborgardialog..?? « Magnus Baeckströms blogg

  2. Ping: BUN (2) 23 jan: Bokslut 2011 och lite annat « Stefan Kärvlings blogg

Lämna gärna en kommentar :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: